Puheenjohtajan blogi

Älä ihmettele mitään

 

Alakatto romahti. Konkurssifirman viimeinen toimitusjohtaja miettii, oliko syy kohteen suunnittelijan vai työn suorittajan, ja pettikö valvonta. Paperitkin ovat kadonneet.

Maksajaa voi olla lehtitietojen (HS 12.11.2018) mukaan vaikea löytää. Suunnittelijoita, toteuttajia, alihankkijoita ja valvojia on paljon.

Urakan tilasi kaupunki. Projektinjohtaja tuli konsulttifirmasta, joka tilasi tarkastuksen alihankintana. Pääurakoitsijan aliurakoitsija, myös remonttiyhtiö, kiinnitti kipsilevyt alakattorunkoon naulaamalla.

En enää pitkiin aikoihin ole ihmetellyt juuri mitään alalla. Lopetin ihmettelemisen, kun kohtasimme joitakin vuosia sitten Espoossa työvoimaa vuokraavan firman, jolla ei ollut omia työntekijöitä. Vuokrafirman toimitusjohtaja totesi alan menneen sellaiseksi, ettei omia työmiehiä kannattanut pitää! Työvoimakauppa olikin ketjutettu seuraavalle firmalle, joka möi diilin varsinaiselle, työntekijöille palkantapaista maksaneelle vuokrafirmalle.

En ihmettele katon romahtamistakaan. En myöskään ihmettele sitä, että haaverista ei opita. Silti siitä on puhuttava.

Koulun luokkahuoneen katon romahtaminen on vakava onnettomuus. Siksi tähänkin haaveriin johtanut tapahtumaketju on syytä selvittää kunnolla. Joku voi ehkä kuitenkin oppia selvityksestä.

Selvitystyön yhteydessä olisi hyvä arvioida koko projektin toteutusorganisaatiota. Lehtitietojen perusteella vaikuttaa siltä, että varsin harvat toimijat ovat hankkeessa itse tehneet sitä, mistä ovat kaupoilla sopineet.

Asia on syytä selvittää myös rakennusalan takia. Yltiöpäisesti ketjutettu ja vastuun hämärtävä toteutustapa ei nimittäin ole harvinainen. Se on tyypillinen, rakennusalalle viime vuosina muotoutunut hässäkkäorganisaatio, ammattilaisen painajainen.

Onko laatu ja suunnitelmanmukaisuus sattumanvaraista? Olemme tulleet pisteeseen, jossa toimintatapojamme on arvioitava perusteellisesti. Tässä kohtaa on mietittävä, otammeko vielä enemmän riskiä, josta emme kuitenkaan vastaa. Riskin kantavat nimittäin ne, joilla ei ole mitään tekemistä koko alan kanssa.

Matti