Puheenjohtajan blogi

Kysytään tekijöiltä

 

Rakennusala kehittyy. Muun muassa alan digitalisaatiota tutkiva iCons (älykäs rakennustyömaa) on kiintoisa hanke. Siinä tutkitaan, kuinka voidaan mitata tavaroiden liikettä sekä odotteluun, etsintään, suunnitelmien selvittelyyn ja moneen kertaan tekemiseen käytettyä aikaa. Parhaimmillaan työpaikalta saadaan tietoa, joka auttaa suunnittelua ja työn kehittämistä sekä projektien aikataulussa pysymistä ilman häsäämistä. Mukana ovat Aalto-yliopiston lisäksi Fira, Skanska, YIT, Moventum, eRENT; Trimble, Elisa, Carina Solutions ja Kiilto. Aalto yliopisto vie hanketta eteenpäin rakennusalan tuotantotalouden  professori Olli Seppäsen johdolla. Meilläkin on ollut tilaisuus seurata tiedonhakua.  Hanke on hyvä. Perusajatus on, kuten Firan Sakari Pesonen tiivistää: ”Älä syytä työntekijöitä, juurisyy ei ole siellä…”

Hankkeen seminaarissa Otaniemessä 8. helmikuuta oli tarjolla kiintoisaa väliaikatietoa. Se osoittaa, että meillä on hurja mahdollisuus tehdä asioita fiksummin. Tätä nykyä muuhun kuin lopputulosta edistävään tekemiseen menee paljon aikaa. Tavarat seikkailevat työkohteissa pitkin poikin, ennen kuin ovat tekijän käsissä paikoilleen menossa. Aikataulut eivät stemmaa, suunnitelmia on yhtä monta kuin yrityksiäkin, päätoteuttajan suunnitelmalla on varsin vähän kiinnekohtaa varsinaisen työn tekijän toimintaan…

Seminaarissa päädyttiin jatkamaan yhteistyötä. Tähän on Rakennusliitto valmis. Resepti voisi olla seuraava, Jyrki Helinin kirjaama ( historiakirjasta Rakentajien liitto, 1998):

1950-luvun alussa rakennettiin Helsingin Eteläranta 10:een teollisuuskeskus, ns. Palacen talo. Sen julkisivumateriaaliksi tulivat siihen asti ainutlaatuiset valkosementti-dolomiittikivilaatat. Elementtiteollisuuden uranuurtaja ja urakan saaneen yrityksen toimitusjohtaja Matti Janhunen kertoo kohdatuista ongelmista teoksessa 50 rakentamisen vuotta: ”Sovittuani Teollisuuskeskuksen rakennustoimikunnan puheenjohtajan, vuorineuvos Wilhelm Wahlforssin kanssa kaupasta ja laskeutuessamme portaita sanoi silloinen työpäällikköni: – Kyllä me olemme nyt lyöneet kätemme kyynärpäitä myöten liemeen (?), miten me osaamme tehdä näitä, kun ei ikinä aikaisemmin ole tehty. Vastasin: -Jos ei osata, kysytään työmiehiltä, kyllä ne osaavat.”

Matti