Puheenjohtajan blogi

Syytä olla kiinnostunut

Teknologiateollisuudessa, toki myös muilla vientialoilla, on meneillään varsin tiukka neuvottelukierros. Valtakunnansovittelija vaikuttaa ottaneen ensimmäisen  sovintoesityksensä Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työriitaan Etelärannasta tulleesta sähköpostin liitteestä.

Kun sovittelijan toimistolta välittyneitä kuvia ja tunnelmia seuraa, tuntuu kuin olisimme sovitteluinstituution ruumiinvalvojaisissa. Niin välinpitämättömästi ja kalseasti ovat vain toisen osapuolen argumentit välittyneet sovintoesitykseen. Lukaiskaapa esitys läpi.

Asia luulisi kiinnostavan laajemminkin. Nyt on nimittäin tekeillä sopimuskierros, joka omalta osaltaan rakentaa Suomen uutta työmarkkinamallia. Siinä vientialojen työehtoratkaisu määrittää kustannusvaikutuksen, jolla myös kotimarkkinat julkinen sektori mukaan lukien, tekee työehtosopimuksensa.

Asian siis pitäisi kiinnostaa kaikkia Suomen palkansaajia. Nyt Teknologiateollisuus on viemässä koko porukkaa armottomaan palkkamankeliin.

On hyvä, että palkansaajapuolella neuvotteluja käy vahva Teollisuusliitto, joka toki joutuu kohtuuttoman kovaan vastuuseen, koko työehtokierroksen suunnannäyttäjäksi.

En epäile, etteikö Teollisuusliitolla ole voimaa. En myöskään ihmettele sitä, että laajat lakot maanantaina alkavat. Ei ole myöskään syytä ihmetellä, miksi rakentajat tukevat tukilakolla Teollisuusliittoa.

Matti