Puheenjohtajan blogi

Turha syyttää yhtä firmaa

Jätkäsaaressa sijaitsevan komean Hekan Pitsitalon kosteusongelmista on puhuttu paljon. Viimeksi asiaa riihittiin A-Studiossa. Samalla nostettiin esiin toinenkin vesivuodoista kärsivä uusi kerrostalo samoilla seuduilla. Rakennusalan ei olekaan syytä vähätellä ongelmiaan, joten ei siinä mitään. Vähättelyyn ei sortunut rakennusliikkeen maajohtajakaan, vaan otti asian vakavasti ja sanoi, että virheet korjataan. Turha tässä on kuitenkaan alkaa nostamaan yhtä rakennusliikettä tikun nokkaan. Talot ovat sitä paitsi hyviä taloja, kunhan viat on paikallistettu ja korjattu, kuten luvataan.

Rakentamisen laatu puhuttaa etenkin sen takia, että rakennusala ei vieläkään, yrityksestä huolimatta, keskustele tarpeeksi asiakkaiden kanssa. Rakennusalan toimijoilla on liian pienet korvat. Kuuntelu tarkoittaa välittämistä asiakkaiden ongelmista . Se myös auttaa kohdistamaan oikeita toimenpiteitä ongelmakohtiin. Kun ollaan kuuroja asiakkaille, ei tule korjattua aiheellisiakaan valituksen syitä. Samalla annetaan ylimielinen vaikutelma. Tämä on melko yleistä alalla.

Kohussa unohdetaan, että meikäläinen rakentamisen laatu on melko hyvällä tolalla. Parannettavaa kuitenkin on. Ihmisille pitäisi voida tehdä laatuasuntoja halvemmalla. Nyrkkisääntöjäkin löytyy. Aikoinaan pauhasi suuren yrityksen johtaja, että talossa on oltava tarpeeksi korkea sokkeli ja kunnon räystäät. Sama firma toteuttaa kuitenkin nykyään monenlaisia suunnittelijoiden luomuksia, jotka uhmaavat luonnonlakeja. Toisen firman johtaja sanoi, että ”vedellä on notkeat sivut”, joten talon ulkovaipan ratkaisujen on oltava koeteltuja. Näemme, että monenlaisia ratkaisuja ja materiaaleja löytyy, täysin tuntemattomiakin.  Hernesaareen, meren rannalle, on jopa rakennettu yleinen 1800 neliön saunakompleksi, jonka monimuotoinen julkisivu on jykevää puurimaa! Rakentajat muuten tietävät, että etenkin meren rannalla vesi on rajattoman kekseliäs luonnonvoima. On varmaa rahantuloa lyödä vetoa merkittävän korjausprojektin alkamisesta ennen pitkää. (Savusaunahan siellä jo kuulemma kärähti, mutta sekään ei ole harvinaista!)

Kokeneet tekijät tietävät, että suunnittelua pitäisi voida ohjata myös tuotanto huomioiden. Näin saataisiin myös arkikokemus suunnitelmiin mukaan. Myös tuotantoa pitää ohjata työnteko huomioiden. Rakennustyöläiset vetoavat yhä uudestaan: Varmistakaa, että urakoitsijoilla ja tekijöillä on voimavarat ja ammattitaito sekä ymmärrys tehtävästä työstä. Myös tekijöiden oikeuksista on huolehdittava. Vain sosiaalisesti kestävällä tavalla rakennettu talo kestää luonnon armoilla.  Kun tilaat sekundatyötä alihinnalla, saat sekundaa. Tämänkin kertoo rakentajien kokemus.

Matti