Puheenjohtajan blogi

Työntekijöiden majoitus matkatöissä

Työehtosopimuksissa on määräykset matkatöistä ja niiden korvauksista. Kaikissa sopimuksissa ei ole yksityiskohtaisia määräyksiä matkatyömajoituksista, koska uskomme sivistyneeseen reissutyöstä sopimiseen. Talonrakennuksessa määräykset ovat olleet pitkään. Alalla on ollut suuriakin majoitustyömaita, joiden olosuhteita on pyritty parantamaan. Asiaa säätävät pykälät 29 ja 39 talonrakennusalan tessissä.

Lähtökohta on, että työnantaja kustantaa työntekijöille majoituksen. Pykälä 39 siis säätää majoitustyömaiden majoituksen tason. Se on työehtosopimusosapuolten yhteinen sopimus siitä, miten reissutöissä tulee voida majoittua. Seuraavassa kertaan lyhyesti pykälän sisällön, joka lienee monien komennusmiesten työnantajille ja näiden tilaajille tuntematon.

Majoituksessa on voitava olla rauhassa. Vuorotyöt eivät siis saa häiritä lepoa. Huoneeseen majoitetaan enintään yksi henkilö ja hänellä on oltava asumistilaa 10 neliötä. Huoneessa on oltava ikkuna ja ovessa lukko. Siellä on oltava kunnon petin ja patjan sekä viikottain ilman korvausta vaihdettavien liinavaatteiden lisäksi  pöytä, tuoli ja lukittava säilytystila vaatteille ja tavaroille. Huoneessa on oltava jääkaappi, jossa on pakastelokero.

Tupakointi on majoitustiloissa kiellettyä. Siellä on oltava oleskelutila, jossa kukaan ei majoitu. On myös oltava nojatuoleja, sohvia, pöytiä sekä telkkari. Maksuton nettiyhteys on oltava niin ikään. On myös löydyttävä siivousvälineet. Keittiössä on oltava kuuma ja kylmä vesi, keitto- ja ruokailuvälineet, kaappeja, jääkaappi, liesi, astianpesukone, mikro ja keittimet. Keittiön yhteydessä on oltava ruokailutila, jossa on riittävästi kalusteita.

Majoitustilojen klosettimitoitus on kolme henkilöä WC:tä kohden. Suihku on enintään kuutta ihmistä kohden. Läheltä on syytä löytyä sauna ja sen tienoilta pyykkikone kahdeksaa henkilöä kohden.

Työnantaja huolehtii kaikkien yhteisten tilojen siivouksesta päivittäin sekä yksityishuoneiden siivouksesta kerran viikossa ilman korvausta.

Tämä majoitustaso on kohtuullinen, ei toki hyvä. On ilmeistä, että ulkomaisten komennusmiesten majoitus ei ole edes tätä tasoa, joka kuitenkin edustaa rakennusalan yhteistä kantaa. Nuukuuksissaan reissutyöntekijöiden työnantajat järjestävät heikomman majoituksen ja vielä laskuttavat työntekijöitä majoituksesta. Tällä keinottelulla syrjäytetään asiallisin ehdoin reissutyötä teettäviä rakennusalan yrittäjiä markkinoilta.

Rakentajatkin osaavat toki katsoa sivuun. Tulee miettineeksi, että ongelmaa ei ole, kun siihen ei katsota.

Matti